Share
Forhåndsvisning
700 ton stål til den grønne omstilling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Har du problemer med at læse nyhedsbrevet? Læs det i din browser
Iskold energikrise med brandvarme gryder
Der er ingen tvivl om at energikrisen påvirker os alle. Vi oplever en ny virkelighed med knaphed på ressourcer, voldsom inflation og en kommende vinter, der ser ud til at blive mere end almindelig kold. På flere måder. De aktuelle udfordringer har stor betydning for DOT-fabrikkerne i Danmark og Sverige. Vi forsøger hver eneste dag at optimere vores arbejdsgange for at belaste energikilderne mindst muligt. Og selvfølgelig spare mest muligt. Men der er ingen tvivl om, at vi er en energitung virksomhed. Alle vores overfladeprocesser kræver energi – og meget af den.

Vi fik installeret en ny varmforzinkningsgryde på fabrikken i Vildbjerg i december 2020. Den er opbygget efter de nyeste energieffektive principper med blandt andet automatiserede funktioner og zoneopdelt varme for optimal udnyttelse af både zink og energi. Gryden rummer i alt 300 ton flydende zink, som døgnet rundt skal have en fast temperatur på 450 grader. Hvis temperaturen falder, størkner zinken og i værste fald revner gryden, så vi ikke længere kan udføre varmforzinkning for vores kunder. Grydens energiforbrug er derfor det samme i stilstand, som i drift. Altid 450 grader.

På trods af de energibesparende funktioner bruger varmforzinkningsgryden i Vildbjerg 10.000 kilowatt-timer i døgnet! Det er mere end det dobbelte af, hvad en husstand på 4 personer bruger på et år. En gennemsnitsfamilies el-forbrug er på knap 4.500 kilowatt-timer årligt. Da vi har 11 varmforzinkningsfabrikker i Danmark og Sverige, er der ingen diskussion om, at vores energiforbrug er i den tunge ende – og det samme gælder omkostningerne.

Vores miljø- og energibidrag blev tidligere i år variabelt og reguleres nu månedsvis på baggrund af nettoprisindexet for blandt andet gas, el og diesel i den foregående måned. På den måde afspejler miljø- og energibidraget virkeligheden bedst muligt.

Vores fabrikker benytter tre former for energi. Gas, el og vedvarende vindenergi. DOT er ikke på listen over virksomheder, der skal lukke for gassen ved knaphed i forsyningen. Men hvis dette skulle ændre sig hen over vinteren, er vi naturligvis forberedt og har en række værktøjer i skuffen, så vi fortsat kan sikre vores kunders leverancer – og de kan sikre deres kunders leverancer.

Som en energitung virksomhed er vi bevidst om at finde nye og bedre veje. Derfor arbejder vi aktivt med at implementere innovative grønne løsninger, som for eksempel varmegenvindingssystemer til udnyttelse af overskudsvarme og mere vedvarende energi. Det tager tid at udføre disse tiltag på samtlige fabrikker, men vi har taget hul på rejsen og er godt på vej.


Dette ændrer ikke på de aktuelle energiudfordringer, men vi håber på et mildere efterår og en lunere vinter end forventet. For os alle.

International opmærksomhed til Esbjerg-byggeri
A Place To var vores bidrag til Global Galvanizing Awards 2022 ved Intergalva-konferencen i Rom. A Place To i Esbjerg er et unikt boligbyggeri designet af BIG – Bjarke Ingels Group med 418 møblerede lejligheder fordelt på tre spektakulære tårne på henholdsvis 57, 35 og 23 meter. Boligkonceptet i A Place To handler om ”co-living” med en lang række fællesaktiviteter for beboerne, som for eksempel restaurant, cykelværksted, døgnåben reception og hotel.

Bygningernes unikke design skyldes i høj grad altanerne, som snor sig sirligt rundt om alle lejligheder. De mange forskellige stålprofiler giver A Place To et markant udtryk, som har vakt opsigt i arkitekturkredse i hele Europa. Vores kunde Schack Trapper i Skærbæk blev valgt som altanleverandør, og vi har varmforzinket samtlige stålprofiler til altanerne. En spændende og kompleks opgave, da profilerne består af mange forskellige typer og størrelser, som samlet tilfører A Place To det særegne skarpe look. I alt har vi korrosionsbeskyttet mere end 1.000 ton stål til projektet.

I København på Kalvebod Brygge findes ”søsterbyggeriet”, Kaktus Towers, som vi også har været overfladeleverandør til. Her er der tale om samme design fra BIG, og altanerne giver samme ekstraordinære effekt som i Esbjerg.

VI er glade for at deltage i endnu et unikt byggeprojekt, hvor korrosionsbeskyttelsen bidrager væsentligt til det arkitektoniske udtryk og garanterer stålets bestandighed i årene fremover.

700 ton stål til den grønne omstilling
Vi har netop lukket endnu en stor international ordre. Det er igen vores fuldautomatiske produktionslinjer som har været afgørende for, at vi har hentet opgaven hjem til Skandinavien. Den kommende tid skal i alt 700 ton stål varmforzinkes og passiveres på fabrikken i Sölvesborg. Der er tale om komplekse stålprofiler, som også skal pakkes og fragtes, før de skal med skib til slutdestinationen.

Det er en omfattende eksportordre, hvor flere markante aktører i den bæredygtige energisektor er involveret. Kravene til ensartetheden af overfladebehandlingen er særligt skrappe ved internationale opgaver relateret til den grønne omstilling. Der er ligeledes en række ufravigelige miljø- og kvalitetskrav, som skal opfyldes af samtlige underleverandører. Dokumentation og leveringssikkerhed spiller en stor rolle i leverancen, og vores full-service partner koncept har igen bevist sit værd overfor vores udenlandske konkurrenter.

I en tid, hvor energikrisen buldrer afsted og giver nye udfordringer i Europa, er vi stolte over at være leverandør til et markant vedvarende energiprojekt. At vi kan cementere vores position som Nordens førende overfladebehandler og bevare arbejdskraften lokalt, gør kun stoltheden større.

Farvesymfoni til socialt udsmykningsprojekt

Det er ikke kun den traditionelle industri, vi servicerer med alle former for overfladebehandling. Vi har netop haft fornøjelsen af at være leverandør til det socialt involverede udsmykningsprojekt ”Fortællingernes bord” i Værebro Park i Bagsværd. Billedkunstneren Jesper Aabille har sammen med lokale beboere samlet en række fortællinger, som har været inspiration til motiverne på 15 unikke borde- og bænkesæt. Projektet i Værebro Park er støttet af Statens Kunstfond, og det dekorative kunstværk skal både sætte kulør på parken og være omdrejningspunkt for områdets sociale aktiviteter.

Værkets illustrationer er skåret ud i mindre stykker træ af nøje udvalgte træsorter, som udover at bidrage til projektets flotte visuelle udtryk, også har særlig stor modstandsdygtighed i vejr og vind. Det samme gør sig gældende for installationens stålstativer. På fabrikken i Køge har vi varmforzinket og malet alle profiler til ”Fortællingernes Bord”. En symfoni af forskellige farver, som udgør en vigtig del af det samlede værk. Naturligvis er malingen udført præcis efter kunstnerens anvisninger.

Vi har stor erfaring med korrosionsbeskyttelse og maling af kunstinstallationer. Rundt omkring i Danmark og Sverige er adskillige markante værker i naturen overfladebehandlet efter alle kunstens regler. ”Fortællingernes bord” er ingen undtagelse.

Carsten kørte til Ukraine

Vi er glade for vores mange initiativrige medarbejdere. En af dem er vores faste chauffør, vognmand Carsten Dyreborg, som i august måned kørte til i Ukraine med nødhjælp. Carsten har i flere omgange været involveret i lokale nødhjælpsindsamlinger, hvor erhvervsdrivende i Midt- og Vestjylland har doneret tøj, mad og andre fornødenheder til Ukraine.

Carsten kørte i slutningen af august turen til grænsen mellem Ukraine og Polen med en trailer fyldt med nødhjælp. I øvrigt i selskab med sin søn Kristoffer, som netop havde fået lastbilkørekort.

Vi støttede naturligvis op om initiativet og sponsorerede dieseludgifterne. På vores fabrikker har vi mange østeuropæiske medarbejdere, som har familie med krigen tæt inde på livet, og naturligvis er dybt berørt af situationen. Derfor er der adskillige gode grunde til at støtte Carstens gode initiativ.

Godt gået, godt kørt.

Nye tiltag på nye fabrikker
Tiden flyver afsted. Det er allerede 8 måneder siden Pohlinvest blev en del af DOT-familien, og vi fik en masse nye kolleger og 4 nye fabrikker. Der har naturligvis været en del praktisk arbejde i forbindelse med sammenfletningen af de to virksomheder, men vi er tæt på at være i mål. Senest er Pohl-fabrikkerne blevet ISO-certificeret efter de samme standarder som vores andre fabrikker, der er implementeret fælles administrations- og produktionssystemer, og snart er vi færdige med at male alle lastbiler og trailere i de velkendte DOT-farver.

Når vores lastbiler ruller ud på vejene, er de let genkendelige. De er et flot syn i landskabet i Danmark og Sverige, så selvfølgelig skal vognparken være klædt godt på. Transport er en meget vigtig del af vores full-service partner koncept.

I vores kundetilfredshedsundersøgelser scorer logistikafdelingerne altid topkarakterer. Det skyldes en stor fælles indsats fra vores kompetente medarbejdere på kontorerne, som både planlægger optimale kørselsruter og yder fantastisk kundeservice, og vores dygtige chauffører, som er ansigtet udadtil og kender kunderne, som ingen andre.

Snart igangsætter vi nye logistiktiltag på de fire Pohl-fabrikker, som skal udmønte sig i endnu bedre logistik for vores kunder i alle dele af Sverige.

Store udfordringer for zinkproduktionen
I marts og april nåede zinkprisen et rekordhøjt niveau på grund af krigen mellem Ukraine og Rusland og den medfølgende usikkerhed på udbudssiden. Men siden foråret er prisen faldet med over 30 procent! Et sådant prisfald er normalt associeret med en opbygning af zinklagrene, hvilket på ingen måde er tilfældet denne gang. Tværtimod har der været et kontinuerligt træk i både de synlige LME-lagre (London Metal Exchange) og i de kinesiske lagre. Faktisk er LME-lagrene halveret siden krigens start, men faldet er dog bremset op i de seneste måneder, orienterer Lars Tragstrup, Senior Sales Manager i Commodity Sales hos Jyske Bank.

Zinkprisen vil de kommende måneder primært blive styret af truslen om mulige nedlukninger af produktionsfaciliteter, som en konsekvens af energikrisen og den truende mulige recession. Det kan i værste fald medføre et kollaps i efterspørgslen på zink. Det forventes ikke, at Europas zinkproducenter klarer sig gennem efteråret og vinteren uden nedskæringer eller deciderede nedlukninger. Nogle kan være midlertidige, andre permanente. Europa har allerede skåret den årlige zinkproduktion ned med 0,5 millioner ton, svarende til 20 procent af sidste års samlede produktion på 2,5 millioner ton.

Recessionsfrygten vejer også tungt hos investorerne i markedet for industrimetaller. De hurtige og kraftige rentestigninger i Europa og USA - kombineret med hyperinflation - har skåret betragteligt i husholdningernes disponible indkomster. Et tiltagende pres på den kinesiske ejendomssektor er også en betydelig faktor, og det forventede opsving i Kina har indtil videre skuffet. Den stærke US dollar har også været med til at holde hånden over industrimetallerne.

Lars Tragstrup fra Jyske Bank fortæller afslutningsvis, at de fleste analyser peger på, at zinkprisen vil blive udsat for et yderligere nedadgående pres frem mod vinteren, mens prognoserne igen er stigende, når vi ser ind i 2023.

DOT A/S
Grønlundvej 81-83
7330 Brande
Denmark
Linkedin

Email Marketing by ActiveCampaign