Share
Tveksamt stål i omlopp
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Har du problem med att läsa nyhetsbrevet? Läs det i din webbläsare
Grönt producerad zink till alla kunder
Som en del av vår fortsatta resa mot den gröna omställningen finns nu bara grönt producerad low-carbon-zink i våra grytor. Detta gäller alla varmförzinkningsfabriker i Sverige och Danmark.

Vi förväntar oss en årlig koldioxidminskning på 10 800 ton genom att uteslutande använda low-carbon-zink, producerad av förnybar vind- och vattenkraft från svenska Boliden. Detta är en viktig del i vår klimatstrategi, som går ut på att minska fabrikernas totala fotavtryck, och användningen av speciell koldioxidreducerad zink är ett viktigt och naturligt steg på vägen.

Initiativet minskar inte bara vårt koldioxidavtryck, utan även våra kunders klimatavtryck. Vi känner redan av den växande efterfrågan på processer med minsta möjliga klimatavtryck. Detta kommer att bli en ännu viktigare konkurrensparameter under de kommande åren.

Övergången till grönt producerad zink kommer inte att innebära några extra kostnader för våra kunder, eftersom vi endast har ambitionen att uppfylla våra egna klimatambitioner med därtill hörande fördelar för våra kunder.

Vi är Nordens ledande ytbehandlingskoncern – och en energikrävande sådan. Det ingår i vår klimatstrategi att alla fabriker ska drivas av förnybar grön energi, inklusive självförsörjning av vindkraft i så stor utsträckning som möjligt. Vi är inte ensamma om att ta ställning till denna process, men vi är beroende av både myndigheters och lokalsamhällens goda vilja.

År 2021 fick vi våra såväl direkta som indirekta koldioxidutsläpp kartlagda och är därmed väl medvetna om dem. Med omställningen till grönt producerad low-carbon-zink har vi närmat oss våra klimatmål – inte minst de två globala målen "Hållbar Energi" och "Hållbar konsumtion och produktion".

Tveksamt stål i omlopp
Det finns stål av varierande kvalitet på marknaden, vilket är en olycklig bieffekt av utmaningar i leveranskedjorna. Under det senaste året har det dykt upp stål i Skandinavien som under normala omständigheter aldrig skulle ha hamnat här.

Det händer tyvärr med jämna mellanrum att korrosionsskydd inte kan utföras tillfredsställande på grund av att stålet inte är lämpligt för varmförzinkning. Det kan räcka med några få dåliga element i en konstruktion för att förstöra ytbehandlingen, ex. två mindre bitar av plattjärn som är svetsade till varandra. Efter varmförzinkningen ser vi att stålet reser sig och bildar bubblor, vilket gör ytan ful och ojämn.

Om olämpligt stål har använts krävs ofta tre gånger mer zink än vanligt, vilket leder till onödiga merkostnader för alla parter. Att det även måste läggas tid på efterbehandling av strukturen resulterar i ännu en rejäl utgiftspost för kunden.

Även om stålbristen nu har minskat finns det fortfarande mycket stål av varierande kvalitet i omlopp. Var därför försiktig, det kan verkligen löna sig.

Vi släcker grytan och skickar strömmen vidare
Som det första produktionsföretaget i Danmark har DOT-fabriken i Vildbjerg anslutit sig till Flex Platformen, som är en innovativ IT-lösning utvecklad av energibolaget Andel Energi och IBM Danmark. Det handlar om ett pilotprojekt där vi för närvarande utvärderar alla tekniska möjligheter och begränsningar.

Flex Platformen övervakar belastningen på elnätet och rekommenderar automatiskt de anslutna företagen att minska förbrukningen när efterfrågan på ström är som störst. På detta sätt kan man spara in på en stor mängd koldioxid, eftersom det inte är nödvändigt att utnyttja strömtillförseln från fossila bränslen i reservkraftverk.

Varmförzinkningsgrytan i Vildbjerg använder 10 000 kWh per dygn, vilket motsvarar två hushålls årliga energiförbrukning. Att stänga av grytan under perioder med spetsbelastning i elnätet kommer att ha stor effekt för invånarna i närområdet. Vi sparar inte själva ström, eftersom zinken fortfarande måste värmas upp till normal temperatur efter driftstoppet, men vi flyttar i gengäld vår förbrukning.

Vi kommer naturligtvis att hålla ett vakande öga på zinken för att säkerställa att den bibehåller sin höga kvalitet när temperaturen i grytan sjunker till mindre än 450 grader. Våra undersökningar och erfarenheter visar att det är möjligt att göra detta under korta perioder, men det kommer vi att verifiera i praktiken i samarbete med Andel Energi och IBM Danmark. Vi förväntar oss att stänga av varmförzinkningsgrytan för första gången i mitten av december.

Vi är stolta över att vara det första produktionsföretaget på Flex Platformen. Tekniken förväntas bli en viktig del av den gröna omställningen och vi ser fram emot att fungera som energikälla för närområdet och bidra med våra erfarenheter.

Reviderad version av ISO:1461

Vi har noterat att den nya 2022-versionen av DS/EN ISO:1461 har väckt stor uppmärksamhet. Den reviderade standarden för Varmförzinkade beläggningar på tillverkade järn- och stålföremål trädde i kraft den 15 september 2022, med en övergångsperiod till och med den 31 mars 2023. Detta innebär att 2009-standarden kan användas fram till detta datum.

Den reviderade varianten omfattar ett antal förändringar som kan få konsekvenser för våra kunder. Vi håller på att utvärdera dessa förändringar och de kommer därefter att implementeras i alla varmförzinkningsfabriker. Under det nya året kommer mer information om förändringarna, bland annat här i nyhetsbrevet. Men fram tills dess är allt som vanligt.

DOT Colors sätter färg på vägarna

Våra karaktäristiska silvergrå lastbilar är en välbekant syn – och nu får de färgglatt sällskap. Vi har precis fått den första DOT Colors-lastbilen levererad till oss. Anledningen är att alla våra målningsaktiviteter samlas under namnet DOT Colors. Målning och pulverlackering av stål är ett ständigt växande affärsområde. Med etableringen av DOT Colors som ett självständigt varumärke kommer vi att fokusera på de fördelar kunden uppnår genom att köpa alla typer av ytbehandling på ett ställe.

DOT Colors har fått sitt eget grafiska uttryck och detta kommer i framtiden att återspeglas på våra lastbilar. När vår fasta transportör Carsten Dyreborg körde till Ukraina med nödhjälp var det med en DOT Colors-trailer – och nu är även den första lastbilen redo att sätta färg på vägarna.

5 enkla tips på hur man undviker vitrost
Under vintermånaderna ökar risken för vitrost – och just nu är det högsäsong. När nyförzinkade ytor utsätts för regn eller kondens är de särskilt mottagliga för vitrostangrepp. Det ska betonas att vitrost sällan påverkar korrosionsskyddets livslängd, men strukturens visuella uttryck kan försämras. Om de varmförzinkade stålmaterialen staplas utan möjlighet att torka ökar risken för vitrost ytterligare. De goda nyheterna är att man kan undvika vitrost om man följer några enkla tips. Eller avlägsna den, om skadan redan är skedd.

Se till att de nyförzinkade ytorna inte utsätts för regnvatten eller kondens.

Material som förvaras utomhus bör staplas lutande, så att vatten fritt kan rinna av.


Kom ihåg fri lufttillförsel till alla ytor – inga spalter ska uppstå mellan materialen.


Om en yta har angripits av vitrost kan denna avlägsnas helt eller delvis genom mekanisk eller kemisk behandling.


En mild citron-/ättiksyralösning kan ex. användas för rengöring. Använd en rostfri borste eller rengöringssvamp – och skölj noga efteråt.

Inspirerande ståldag
Den 10 november hölls Stålbyggnadsdagen 2022 i Gothia Towers. Det är alltid lika trevligt när Stålbyggnadsinstitutet bjuder in branschen till en inspirerande dag med många spännande presentationer på programmet. Vi var naturligtvis med i Göteborg och vill rikta ett stort tack till alla som besökte vår monter.

Vi tar en massa nyttig feedback med oss hem från stålbyggnadsdagen och uppskattar verkligen det stora intresset för korrosionsskydd av stål. Tack för besöket!

Julfriden sänker sig. Här är öppettiderna.
Sedan har ännu ett år gått, och vilket år det har varit. 2022 har bjudit på många utmaningar och de flesta av oss behöver nog några välförtjänta lediga dagar mellan jul och nyår.

Innan vi kommer dit ska årets sista uppgifter vara klara och julplanering. December är återigen en hektisk månad. Vi vill göra det mindre hektiskt, därför kan du redan under julen 2022 läsa om våra inlämningstider och öppettider.

Zink håller ställningen på en svår marknad
I början av november sjönk zinkpriset till den lägsta nivån sedan mars 2021, men har sedan dess, liksom de andra industrimetallerna, korrigerats högre. Det finns flera orsaker till prisfallen under sommaren och hösten. De fortsatta covid-19-nedstängningarna i Kina, den globala ekonomiska osäkerheten och investerarnas rädsla för en stundande lågkonjunktur är samtliga viktiga faktorer. En historiskt stark amerikansk dollar, som i september nådde sin högsta nivå gentemot euron sedan år 2002, spelar också en roll, berättar Lars Tragstrup, Vice President i Commodity Sales på Jyske Bank.

Det fortsätter dock att se mörkt ut för den globala ekonomin, vilket förväntas ha en negativ påverkan på efterfrågan på zink. De senaste prisökningarna ska därför ses i ljuset av mer upplyftande rapporter från Kina, som har signalerat att man kommer att avsluta covid-19-nedstängningarna tidigare än väntat. Samtidigt har den amerikanska dollarn försvagats under de senaste veckorna. Investerarna ser även mer ljust på potentialen för stigande zinkpriser. Exempelvis har London Metal Exchange offentliggjort att långa spekulativa positioner har ökat till den högsta nivån på nästan sex månader.

Den energiintensiva europeiska zinkproduktionen vädrar återigen morgonluft. Flera produktionsanläggningar har varit stängda, men efter de senaste veckornas prisfall på gas överväger man seriöst att återuppta produktionen hos flera producenter. Trots de mer positiva signalerna förväntas det dock inte att den europeiska produktionen normaliseras inom en snar framtid och energipriserna kommer fortfarande att påverka smältmarginalerna i Europa.

Den globala ekonomiska osäkerheten kommer sannolikt att dämpa zinkens tillväxtpotential under de kommande kvartalen, men tidpunkten för och omfattningen av en kinesisk "comeback" kan förändra bilden. Eftersom de synliga globala zinklagren fortfarande är historiskt små kommer en ökad efterfrågan, bortom den förväntade nedgången i den globala ekonomin, att kunna driva upp priset, om vi tittar en bit in i år 2023, avslutar Lars Tragstrup från Jyske Bank.

DOT AB
Thure Carlssons v. 5
S-294 21 Box 43 Sölvesborg
Sweden
Linkedin

Email Marketing by ActiveCampaign