Share
Semesterplan - Vi stöttar framtidens hantverkare
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Har du problem med att läsa nyhetsbrevet? Läs det i din webbläsare
Vi förenar våra krafter i Eskilstuna
Ett av våra många efterfrågade fullserviceerbjudanden är högtemperaturförzinkning. Företag från hela norra Europa skickar skruvar, bultar, muttrar och gängstänger till Sverige för att minska sina efterbehandlingskostnader. Nu växlar vi upp satsningen genom att samla vår högtemperaturverksamhet i Eskilstuna. Här finns en av Nordens mest flexibla och specialiserade anläggningar, och genom att kombinera krafterna i Halmstad och Eskilstuna kan vi stärka både servicenivå och kundnärvaro, och samtidigt skapa optimala förutsättningar för ytterligare kvalitetsförbättringar.

Till skillnad från traditionell varmförzinkning vid 450 grader sker högtemperaturförzinkning vid 550 grader, vilket gör zinken mer lättflytande än normalt. När godset kommer ut ur zinkbehållaren centrifugeras det vid hög hastighet och överskottszink slungas ut ur gängorna. Centrifugeringen sker både vertikalt och horisontellt – en flexibilitet som möjliggör alla typer av komplexa fästanordningar.

Bygg- och energisektorn är två branscher som i stor utsträckning använder sig av högtemperaturförzinkning. Kundanpassade beslag, verktyg och gängstänger är viktiga element vid uppförandet av byggnader, vindkraft och solenergi. Högtemperaturförzinkning sparar mycket tid på efterbehandlingen eftersom gängorna är redo för montering direkt, fullt korrosionsskyddade.

Om du vill veta mer om fördelarna med högtemperaturförzinkning i Eskilstuna, kontakta oss gärna här.

Två byten av grytor på tre veckor
Vi uppgraderar kontinuerligt produktionsanläggningarna på alla våra fabriker. Vi har ett starkt fokus på framtidssäkrade lösningar med minimal miljöpåverkan. Det är en strategi som också har som mål att förbättra kvaliteten på våra kunders produkter. Vi har påbörjat en omfattande modernisering av våra förvärvade svenska fabriker. Kvalitetsmässigt lever anläggningarna upp till våra krav på alla sätt och vis, men vi måste ligga i framkant när det gäller framtida krav och då är det nödvändigt att optimera våra befintliga anläggningar.

Som en del av moderniseringen har vi just installerat två nya zinkgrytor på fabrikerna i Halmstad och Lysekil. Ett byte av zinkgrytan är alltid en omfattande åtgärd som måste planeras in i minsta detalj. Zinken ska pumpas ur de gamla grytorna och förvaras på ett säkert sätt, medan den gamla grytan lyfts ut med kran och den nya installeras. Koordinering och samarbete är avgörande för att säkerställa att tidplanen håller och att zinken inte stelnar under processen. När grytan har bytts ut tar det ungefär en vecka att värma upp zinken till 450 grader igen.

Grytbytena i Halmstad och Lysekil gick planenligt. Alla medarbetare och externa partners hjälptes åt med stor entusiasm och varmförzinkningsgrytorna har sedan länge nått upp på en temperatur på 450 grader igen.

Det råder ingen tvekan om saken. Team Rynkeby är världsbäst. Även i år samlade det välgörenhetsinriktade cykelteamet in pengar till Barncancerfonden och Barnhjärnfonden. Vi på DOT valde att stödja den goda saken och anmälde oss som teamsponsor för Team Rynkeby Halland.

Paris var än en gång slutdestinationen för det traditionella cykelloppet, men innan man begav sig mot Frankrike hölls en prolog i Halmstad – nästan som i Tour de France. Cykelturen gick då förbi DOT-fabriken på Pilefeltsgatan och det var en stor upplevelse att få besök av en skara toppmotiverade cykelryttare.

Den officiella starten mot Paris gick den 8 juli, och helt planenligt anlände Team Rynkeby Halland den 15 juli. Bra cyklat, tack för insatsen och tack för besöket.

Ses vi i Stockholm?

Torsdagen den 19 oktober är det dags för Stålbyggnadsdagen 2023. Som vanligt bjuder Stålbyggnadsinstitutet in alla aktörer i branschen till en inspirerande dag med spännande presentationer av de senaste trenderna. Även i år är DOT en av Guldpartnerna till evenemanget som nu äger rum på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Det är alltid ett nöje att träffa våra kollegor och partners från stålindustrin. Den koncentrerade och konstruktiva dialogen kring korrosionsskydd av stål och möjligheten att vägleda aktörerna inom stålindustrin kring bland annat konstruktionsutformning och förberedelse av gods för varmförzinkning, gör att Stålbyggnadsdagen blir något alldeles speciellt.

Vi ses i Stockholm.

Vår första fabrik i Norge
I juli meddelade vi att vi har fått vår första fabrik i Norge. Med förvärvet av DuoZink AS stärker vi återigen vår position på den nordiska marknaden och vi har nu varmförzinkningsfabriker i alla tre skandinaviska länder. Den nya fabriken ligger i Stokke, nära Sandefjord, bara 100 kilometer från Oslos omfattande industri.
DuoZink AS liknar redan en DOT-fabrik på många sätt. Man använder endast miljövänligt tillverkad lågkolhaltig zink för varmförzinkning och fabriken har ett välutvecklat logistiknätverk för hämtning och leverans av varor. Vi betjänar redan flera norska kunder från vår anläggning i Säffle och vi ser fram emot att presentera både befintliga och nya kunder för våra många fullserviceerbjudanden.

DuoZink AS grundades 2003 med Bjarne Kihle och Johnny Theigmann vid rodret. Ägarna var överens om att avyttra verksamheten till en nordisk aktör med praktisk erfarenhet av drift och vidareutveckling. Medan Bjarne Kihle nu går i välförtjänt pension blir Johnny Theigmann VD för våra aktiviteter i Norge, vilket han ser mycket fram emot.

”Det blir ett nytt kapitel i mitt arbetsliv och jag ser fram emot att bli en del av DOT-familjen. Det här är den absolut bästa lösningen både för DuoZinks medarbetare, Bjarne och mig. Nu kan vi se fram emot nya mål och fortsatt utveckling av företaget,” säger Johnny Theigmann.

Vi hälsar alla nya kunder och medarbetare i Norge välkomna. Företaget kommer hädanefter att gå under namnet DOT DuoZink.

Stabilisering av zinkpriset, men…
Efter en betydande prispress under vårmånaderna stabiliserades zinkpriset under sommaren. Trenden fortsätter nu i början av hösten, men det finns en viss osäkerhet på grund av en begränsad efterfrågan från den europeiska industrin som fortfarande är under press. Samtidigt står Kina svagt eftersom återhämtningen går långsamt, säger Lars Tragstrup, Vice President Commodity Sales på Jyske Bank.

Den kinesiska bygg- och fastighetssektorn, som traditionellt står för en betydande del av efterfrågan, är särskilt hårt drabbad och reaktionen från det politiska Kina har hittills varit mycket återhållsam. Den kinesiska yuanen är svag mot den amerikanska dollarn, vilket också bidrar till den bristande viljan till politiska åtgärder.

Utmaningarna för den globala industriproduktionen beror till stor del på den betydligt högre räntemiljön. För många företag har detta bidragit till en massiv lagerreduktion under 2023 efter en annars solid uppbyggnad på grund av utmaningar i leveranskedjorna under 2021 och 2022. International Lead & Zinc Study Group noterade ett utbudsöverskott på 370 000 ton zink under första halvåret 2023.

En av anledningarna till att priserna inte har fallit ytterligare beror på utbudssidan, där värmeböljor i de sydkinesiska provinserna har lett till restriktioner för energileveranser från bl.a. vattenkraft, vilket har resulterat i minskad produktion vid zinksmältverken. Dessa restriktioner har nu hävts och det finns små positiva tecken som ger hopp om ökad efterfrågan. Det tolkas också positivt att Kina importerade nästan 77 000 ton zink i juli – den högsta månatliga importen sedan april 2019.

Zinkpriserna har haft en uppåtgående trend under den senaste månaden. Detta indikerar att den globala industrin håller på att återhämta sig, och de flesta analytiker förväntar sig nu svagt stigande zinkpriser under 2024, berättar Lars Tragstrup, Vice President inom Commodity Sales på Jyske Bank.

DOT AB
Thure Carlssons v. 5
S-294 21 Box 43 Sölvesborg
Sweden
Linkedin

Email Marketing by ActiveCampaign