Share
Kontrollera semesterplanen på din favorit DOT fabrik
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Har du problem med att läsa nyhetsbrevet? Läs det i din webbläsare
Korrosionsskydd känner inga gränser
En av de många fördelarna med att ha varmförzinkningsfabriker i alla tre skandinaviska länder är att vi kan hjälpa våra kunder över landsgränserna. I Hudiksvall på den svenska östkusten ligger det mer än 140 år gamla smidesföretaget Sjölins Smide AB. Alla i området känner till Sjölins och majoriteten av de 100 medarbetarna bor lokalt. Företagets konstruktioner är installerade från norr till söder i Sverige, och en av specialiteterna är produktion av rörbryggor i stål. Den senaste omfattande uppgiften för Sjölins Smide AB innebär konstruktion av 31 rörbryggor, och korrosionsskyddet ska utföras av DOT.

Det är 1240 kilometer från Hudiksvall till fabriken i Fasterholt. En sträcka som även för körglada chaufförer måste betraktas som utöver det vanliga. Rörbryggornas konstruktion innebär dock att den enda varmförzinkningsgrytan i Norden som kan klara uppgiften är den 15 meter långa grytan i Fasterholt. Därför transporteras just nu 100 ton stål över den svensk-danska gränsen, så att arbetet kan hållas lokalt i Norden.

Kvalitet, tillit och närhet värderas högt av Sjölins Smide AB vid val av leverantör. Vi är glada över att kunna uppfylla alla parametrar även när korrossionsskyddet utförs över landsgränserna. Snart börjar installationen av de 31 rörbryggorna, optimalt korrosionsskyddade och redo att stå emot Sveriges föränderliga väder och vind.

Ny man i Sölvesborg
Vi förstärker återigen organisationen och välkomnar Oskar Schlyter. Oskar är ny fabrikschef i Sölvesborg och vi är glada över att kunna knyta en profil med starka ledaregenskaper till oss. Tillsammans med resten av det skickliga produktionsteamet ska vår nya fabrikschef kontinuerligt säkerställa varmförzinknings- och målningsaktiviteter av hög kvalitet i DOT Colors. Oskar har gedigen erfarenhet från svensk industri och vi ser fram emot att han ytterligare stärker fabriken i Sölvesborg och gör kundupplevelsen ännu bättre.

Vi vill vara Sveriges självklara fullservicepartner inom ytbehandling och korrosionsskydd av stål. Anställningen av Oskar Schlyter bekräftar våra ambitioner. Välkommen till teamet!

Resan fortsätter med ny ägare
Efter 16 års ägande tar Jysk-Fynsk Kapital nu farväl av DOT. Det har varit en fantastisk tillväxtresa som har tagit oss till en marknadsledande position i Norden. Vi vill tacka Jysk-Fynsk Kapital för ett utmärkt partnerskap genom åren.
Samtidigt välkomnar vi vår nya ägare Kirk Kapital. Vi är glada och stolta över att ha en danskbaserad partner med starka familjevärderingar som vill stärka vårt företag ytterligare. Den framtida ägarbilden stämmer väl överens med våra värderingar och vårt engagemang för att utveckla en hållbar verksamhet och säkra framtiden för DOT och dess medarbetare.

Ledningen för DOT kommer att fortsätta som tidigare och tillsammans med alla våra engagerade kollegor i Danmark, Sverige och Norge kommer vi att fortsätta arbeta hårt för att förtjäna våra kunders förtroende. Vi vill vara Nordens ledande och föredragna fullservicepartner inom ytbehandling och korrosionsskydd av stål. Alltid med högsta kvalitet. Alltid med kunden i centrum.

Nytt effektivt grytbyte
Under påskveckan genomförde vi ytterligare ett lyckat grytbyte, den här gången på vår norska fabrik DOT DuoZink. Vi fortsätter med uppgraderingen av de skandinaviska produktionsanläggningarna för att kunna garantera en hög och enhetlig kvalitet på varmförzinkningen och tillföra fabrikerna ny effektiv produktionsteknik.

Grytbytet var i hög grad ett gemensamt norsk-danskt projekt, eftersom flera medarbetare från Danmark hade rest till Stokke för att hjälpa till. Som alltid var uppgiften minutiöst planerad och allt var färdigt fredagen innan påsk klockan 12.00.

Varmförzinkningsgrytan i Stokke är över 10 meter lång och innehåller 250 ton flytande zink. När den gamla grytan ska tömmas har vi olika metoder att implementera, beroende på plats. I Stokke var det lämpligt att pumpa över huvuddelen av zinken till tre stora lagringstankar, som förutom att hålla zinken flytande även är en energibesparande lösning. Detta framgår när den nya grytan tas i drift. Istället för att i en vecka återuppvärma zinken till 450 grader kunde vi med lagringstankarna i Stokke göra detta på bara 3 dagar! Därmed sparades det in på mycket smältvärme och vi var produktionsredo på rekordtid. Ett sådant väl genomfört grytbyte är endast möjligt tack vare engagerade, kompetenta medarbetare och lojala leverantörer.

Installationen av den nya varmförzinkningsgrytan hos DOT DuoZink överensstämmer med vår strategi att höja kvaliteten på våra kunders produkter genom framtidssäkrade lösningar. Oavsett vilken DOT-anläggning i Norden man väljer ska kundupplevelsen och slutproduktens kvalitet vara desamma.

Både i Sverige och Danmark deltog vi i FotbollströjeFredag för att stödja Barncancerfondens arbete. Uppbackningen av denna annorlunda arbetsdag för den goda sakens skull var stor. Fredagen präglades av mycket gott humör och retsamma kommentarer om kollegornas fotbollströjor och klubbtillhörighet. I båda länderna donerade vi 20 000 danska kronor till Barncancerfondens ovärderliga insatser för cancerdrabbade barn och deras familjer.

Kalendern ljuger inte. Snart är det återigen dags för sommarsemestern. Oavsett om vi ska mysa hemma, till exotiska resmål eller på utflykter med familjen måste vi ju ha de sista arbetsuppgifterna avklarade innan vi kan njuta av en förhoppningsvis solig sommarsemester. Därför får du här öppettiderna för samtliga våra fabriker sommaren 2024.


GLAD SOMMAR ÖNSKAR VI ER ALLA!


Boka och grilla med My DOT
Grillsäsongen är här på allvar. Den kan både luktas och ses runt om i landet – och definitivt också ute hos de My DOT-användare som har tagit emot en Morsø-gasolgrill. Med online-bokning kan man nämligen grilla hur mycket man vill efter 60 bokade avhämtningsdagar. Den praktiska Morsø Forno Gas Piccolo kan hamna hos ditt företag om även ni använder My DOT för bokning av varmförzinkning, målning och andra typer av korrosionsskydd. Här ses Prowelding i Herning i full gång med en härlig after work-grillning.

Du kan anmäla dig till My DOT
här.

Fantastiskt mottagande i Stokke
Det är bara lite mer än ett år sedan vi fick vår första fabrik i Norge. DOT DuoZink har integrerats väl i familjen och övergången har gått ganska smidigt. Vi har fått ett fantastiskt mottagande från de norska kunderna och övriga företag i Sandefjord med omnejd – och inte minst från våra nya norska kollegor. TACK!

Det krävs en hel del praktiskt arbete när en ny anläggning ska integreras i organisationen, men det har vi idag gedigna erfarenheter av. Vi har kompetenta medarbetare med tidigare erfarenheter av detta och de har varit till stor hjälp i Stokke. Såväl svenska som danska kollegor har i flera omgångar varit stationerade i Stokke för att ge en hjälpande hand.


Vi är nu nära att nå målet.
Från driftsättning av gemensamma IT-system till planering av logistik och distribution av varor till nya arbetsflöden. Den digitala plattformen är särskilt viktig – våra norska kunder ska ju kunna använda My DOT för online-bokning av varmförzinkning och andra fullservicetjänster. Vi gläder oss över vår nya fabrik och ser fram emot att komma ännu närmare aktörerna inom norsk industri.

Positiva tendenser för zinkkursen
Efter ett första kvartal där vi fick bevittna en pressad zinkmarknad har det andra kvartalet hittills bjudit på betydligt mer positiva tendenser. Priset på zink ligger i skrivande stund ca 12 % högre jämfört med årets början – och ca 21 % högre jämfört med början av andra kvartalet, informerar Lars Tragstrup, Vice President of Commodity Sales på Jyske Bank. Det är en generellt bättre global makrobild som bidragit till att höja stämningen på marknaden, kombinerat med positiv utveckling inom industrin och möjligheten till nya räntesänkningar hos de största centralbankerna. Det förväntas att den europeiska centralbanken, ECB, kommer att sänka räntan flera gånger under återstoden av 2024 och att den amerikanska centralbanken, FED, kommer att följa i spåren – troligen med den första räntesänkningen i november.

Den mer positiva trenden kring den globala ekonomiska utvecklingen har varit en stödjande faktor för efterfrågan på zink, särskilt i Europa och USA. Till och med den kinesiska efterfrågan har varit stabil, även om nyckeltalen härifrån har varit mer blandade. Den ökande aktiviteten utanför Kina återspeglas i LME-lagren, som sedan början av mars har varit svagt sjunkande. Däremot har de kinesiska lagren ökat under årets första månader, men verkar nu vara nära att nå toppen.

Om man sneglar på den spekulativa positioneringen på marknaden är det värt att notera att Investment Funds under de tre senaste månaderna avsevärt har ökat sina långa positioner – och till den nuvarande högsta nivån sedan juli 2022. Dessa investerares agerande har alltså också varit en stödjande faktor för zinkpriset, berättar Lars Tragstrup på Jyske Bank.

DOT AB
Thure Carlssons v. 5
S-294 21 Box 43 Sölvesborg
Sweden
Linkedin

Email Marketing by ActiveCampaign