Share
Forhåndsvisning
700 ton stål för den gröna omställningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Har du problem med att läsa nyhetsbrevet? Läs det i din webbläsare
Iskall energikris med glödheta grytor
Det råder ingen som helst tvekan om att energikrisen påverkar oss alla. Vi upplever en helt ny verklighet med knappa resurser, skenande inflation och en kommande vinter som ser ut att bli ovanligt kall. På flera sätt. De aktuella utmaningarna har stor betydelse för DOT-fabrikerna i Sverige och Danmark. Vi försöker varje dag optimera våra arbetsflöden för att minimera belastningen på energikällorna. Och naturligtvis spara så mycket energi som möjligt. Men vi är självfallet ett energiintensivt företag. Alla våra ytbehandlingsprocesser är ju mycket energikrävande.

I december 2020 fick vi en ny varmförzinkningsgryta installerad på fabriken i Vildbjerg. Den är uppbyggd enligt de senaste energieffektiva principerna med bland annat automatiserad funktionalitet och zonindelad värme för optimalt utnyttjande av såväl zink som energi. Grytan rymmer totalt 300 ton flytande zink, som dygnet runt ska ha en fast temperatur på 450 °C. Om temperaturen sjunker stelnar zinken och spräcker i värsta fall grytan, och då kan vi inte längre utföra våra kunders varmförzinkningsuppdrag. Oavsett om grytan är i drift eller inte är energiförbrukningen konstant – alltid 450 °C.

Trots den energibesparande funktionaliteteten förbrukar varmförzinkningsgrytan i Vildbjerg 10 000 kilowattimmar per dag! Det är mer än dubbelt så mycket som ett hushåll på 4 personer spenderar årligen. En genomsnittsfamiljs elförbrukning ligger på knappt 4 500 kWh per år. Eftersom vi har 11 varmförzinkningsfabriker i Sverige och Danmark är vår energiförbrukning naturligtvis mycket hög – och detsamma gäller omkostnaderna.

Tidigare i år blev vårt miljö och energitillägg variabelt och regleras nu månadsvis baserat på de senaste tre månadernas nettoprisindex för el och våra realiserade kostnader för gas. På så sätt speglar miljö- och energibidraget verkligheten på bästa möjliga sätt.

Våra fabriker använder tre typer av energi – gas, el och förnybar vindkraft. DOT i Danmark finns inte med på listan över företag som måste stänga av gasen vid brister i försörjningen. Men om detta skulle förändras under vintern är vi naturligtvis förberedda och har ett antal verktyg redo för att kunna fortsätta säkerställa våra kunders leveranser – så att de i sin tur kan säkerställa sina kunders leveranser.

Som ett energiintensivt företag är vi medvetna om behovet av att hitta nya och bättre vägar. Vi arbetar därför aktivt med att implementera innovativa gröna lösningar, som ex. värmeåtervinningssystem för utnyttjande av överskottsvärme och mer förnybar energi. Dessa åtgärder tar dock tid att implementera i alla fabriker, men vi har kommit bra igång.

De nuvarande energiutmaningarna kvarstår dock, men vi hoppas på en mildare höst och en varmare vinter än förväntat. För oss alla.

700 ton stål för den gröna omställningen
Vi har precis landat ännu en stor internationell order. Det är återigen tack vare våra helautomatiska produktionslinjer som vi har kunnat kamma hem uppdraget till Skandinavien. Framöver ska totalt 700 ton stål varmförzinkas och passiviseras på fabriken i Sölvesborg. Det handlar om komplexa stålprofiler som även ska packas och transporteras innan de skeppas iväg till slutdestinationen.

Det handlar om en omfattande exportorder där flera betydande aktörer inom sektorn för hållbar energi är involverade. Beroende på den gröna omställningen är kraven på ytbehandlingens enhetlighet särskilt stränga för internationella uppdrag. Även ett antal obligatoriska miljö- och kvalitetskrav måste uppfyllas av samtliga underleverantörer. Dokumentation och leveranssäkerhet spelar en stor roll i leveransen och vårt fullservicepartnerkoncept har ännu en gång visat sig vara värdefullt för våra utländska kunder.

Vid en tidpunkt där energikrisen ångar på och skapar nya utmaningar i Europa är vi stolta över att vara leverantör av ett betydande projekt för förnybar energi. Att vi dessutom kan befästa vår position som Nordens ledande ytbehandlingsleverantör och bidra till den lokala sysselsättningen gör oss ännu stoltare.

Nya initiativ på nya fabriker
Tiden går fort. Det har nu redan gått 8 månader sedan Pohlinvest blev en del av DOT-familjen och vi fick många nya kollegor och 4 nya fabriker. Sammanslagningen av de två bolagen har naturligtvis inneburit mycket praktiskt arbete, men nu är vi nära att nå vårt mål. Nyligen har Pohl-fabrikerna ISO-certifierats enligt samma standarder som våra andra fabriker, ett gemensamt administrations- och produktionssystem har implementerats och snart har vi målat färdigt alla lastbilar och trailers i de välbekanta DOT-färgerna.

När våra lastbilar rullar ut på vägarna är de lätta att känna igen. De är ett vackert inslag i de svenska och danska landskapen – och naturligtvis måste fordonsflottan vara välklädd. Transport är ju en mycket viktig del av vårt fullservicepartnerkoncept.

I våra kundnöjdhetsundersökningar får logistikavdelningarna alltid toppbetyg. Detta är dels tack vare en omfattande gemensam insats från våra skickliga medarbetare på kontoren, som både planerar optimala körvägar och levererar fantastisk kundservice, och dels tack vare våra skickliga förare, som är vårt ansikte utåt och som känner kunderna bättre än någon annan.

Inom kort initierar vi nya logistiksatsningar på de fyra Pohl-fabrikerna, vilket ska resultera i ännu bättre logistik för våra kunder i alla delar av Sverige.

Färgsymfoni för socialt dekorationsprojekt

Det är inte bara den traditionella industrin som vi tillhandahåller alla typer av ytbehandling till. Vi har precis haft förmånen att vara leverantör till det socialt engagerade dekorationsprojektet ”Fortællingernes bord” (Berättelsernas bord) i Værebro Park i Bagsværd, Danmark. Bildkonstnären Jesper Aabille har tillsammans med lokalbefolkningen sammanställt ett antal berättelser som varit inspiration till motiven på 15 unika bords- och bänkuppsättningar. Projektet i Værebro park stöds av Danska Statens Kunstfond och de dekorativa konstverken ska både sätta färg på parken och vara navet för områdets sociala aktiviteter.

Konstverkets illustrationer är utskurna i mindre träbitar av noga utvalda träslag, som förutom att bidra till projektets vackra visuella uttryck även är mycket motståndskraftiga mot väder och vind. Detsamma gäller installationens stålstativ. Vi har på fabriken i Køge varmförzinkat och målat alla profiler till " Fortællingernes bord”. En symfoni av olika färger som utgör en viktig del av det övergripande konstverket. Naturligtvis har målningen utförts exakt i enlighet med konstnärens instruktioner.

Vi har stor erfarenhet av korrosionsskydd och målning av konstinstallationer. Runt om i Sverige och Danmark har flera betydande konstverk ute i naturen ytbehandlats enligt alla konstens regler. "Fortællingernes bord" är inget undantag.

Carsten körde till Ukraina

Vi är stolta över våra många initiativrika medarbetare. En av dem är vår faste chaufför, transportören Carsten Dyreborg, som körde till Ukraina i augusti med nödhjälp. Carsten har vid flera tillfällen varit engagerad i lokala nödhjälpsinsamlingar, där näringsidkare på centrala och västra Jylland har donerat kläder, mat och andra förnödenheter till Ukraina.

I slutet av augusti körde Carsten i sällskap med sin son Kristoffer – som precis fått lastbilskort – till gränsen mellan Ukraina och Polen med en trailer fylld med nödhjälp.

Vi stöttade naturligtvis initiativet och sponsrade utgifterna för diesel. På våra fabriker har vi många östeuropeiska medarbetare med familjer som har kriget utanför dörren och som naturligtvis påverkas djupt av situationen. Det finns dessutom många andra goda skäl att stötta Carstens goda initiativ.

Bra gjort, bra kört.

Byggeri i Esbjerg väcker internationell uppmärksamhet
A Place To var vårt bidrag till Global Galvanizing Awards 2022 på Intergalva-konferensen i Rom. A Place To i Esbjerg är ett unikt bostadsprojekt designat av BIG – Bjarke Ingels Group. Det omfattar 418 möblerade lägenheter, fördelade på tre spektakulära torn på 57, 35 respektive 23 meter. A Place To är baserat på bostadskonceptet "co-living", med en lång rad gemensamma aktiviteter för de boende, som ex. restaurang, cykelverkstad, dygnetruntöppen reception samt hotell.

Byggnadernas unika design beror i stor utsträckning på de balkonger som vackert slingrar sig runt alla lägenheter. De många olika stålprofilerna ger A Place To ett markant uttryck som har väckt uppmärksamhet i arkitektoniska kretsar runt om i Europa. Vår kund Schack Trapper i Skærbæk valdes som balkongleverantör och vi har varmförzinkat samtliga stålprofiler för balkongerna. Ett spännande och komplext uppdrag, eftersom profilerna består av många olika typer och storlekar, som i kombination ger A Place To sitt distinkta, särpräglade utseende. Totalt har vi korrosionsskyddat mer än 1 000 ton stål för projektet.

I Köpenhamn på Kalvebod Brygge finns "systerbyggnaden", Kaktus Towers, som vi också varit ytbehandlingsleverantör till. Designen från BIG är densamma och balkongerna har samma imponerande effekt som i Esbjerg.

Vi är stolta över att få delta i ännu ett unikt byggprojekt, där korrosionsskyddet väsentligt bidrar till det arkitektoniska uttrycket och garanterar stålets motståndskraft i många år framöver.

Stora utmaningar för zinkproduktionen
På grund av kriget mellan Ukraina och Ryssland och den åtföljande osäkerheten på utbudssidan nådde zinkpriserna rekordnivåer i mars och april. Men sedan i våras har priset sjunkit med över 30 %! Ett sådant prisfall är vanligtvis förknippat med en uppbyggnad av zinklager, vilket inte alls är fallet den här gången. Det har tvärtom varit kontinuerlig fart på både de synliga LME-lagren (London Metal Exchange) och på de kinesiska lagren. Faktum är att LME-lagren har halverats sedan krigets början, men minskningen har dämpats under de senaste månaderna, berättar Lars Tragstrup, Senior Sales Manager inom Commodity Sales på Jyske Bank.

Under de kommande månaderna kommer zinkpriset främst att påverkas av hotet om nedläggningar av produktionsanläggningar, som konsekvens av energikrisen och en hotande lågkonjunktur. I värsta fall kan detta leda till att efterfrågan på zink kollapsar. Europas zinkproducenter förväntas inte klara hösten och vintern utan nedskärningar eller direkta nedläggningar – vissa tillfälliga, andra permanenta. Europa har redan reducerat den årliga zinkproduktionen med 0,5 miljoner ton, vilket motsvarar 20 % av förra årets totala produktion på 2,5 miljoner ton.

Rädslan för lågkonjunktur tynger även investerarna på marknaden för industrimetaller. De snabba och kraftiga räntehöjningarna i Europa och USA i kombination med hyperinflation har kraftigt reducerat hushållens disponibla inkomster. Ökat tryck på den kinesiska fastighetssektorn är även det en betydande faktor och den förväntade återhämtningen i Kina har hittills visat sig vara en besvikelse. Även den starka US-dollarn har bidragit till att skydda industrimetallerna.

Lars Tragstrup på Jyske Bank berättar avslutningsvis att de flesta analyser tyder på att zinkpriset kommer att sänkas ytterligare fram mot vintern, men att det förväntas öka i början av 2023.

DOT AB
Thure Carlssons v. 5
S-294 21 Box 43 Sölvesborg
Sweden
Linkedin

Email Marketing by ActiveCampaign