Share
Semesterplan - Vi stöttar framtidens hantverkare
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Har du problem med att läsa nyhetsbrevet? Läs det i din webbläsare
Stolthet över grön prisnominering
Torsdagen den 1 juni tillkännagavs vinnaren av Green Power-priset 2023. Prisutdelningen ägde rum i Bella Arena i Köpenhamn i samband med Green Power Denmarks toppmöte. DOT var nominerade tillsammans med HySynergy och GreenLab Skive. Priset gick till HySynergy, men vi är ändå oerhört stolta över att ha varit nominerade i så gott sällskap.

Vi nominerades med anledning av vårt deltagande på Flex-plattformen. Denna IT-lösning från Energi Danmark och IBM övervakar belastningen i elnätet och får de anslutna företagen att sänka elförbrukningen när elbehovet är som störst. DOT-fabriken i Vildbjerg var det första danska produktionsföretaget som anslöts till plattformen. Och detta med stor framgång. Ofta bidrar fabrikens varmförzinkningsgryta med energi till närområdet flera gånger per dag.

Deltagandet på Flex-plattformen har varit en oerhört lärorik process och vi har inhämtat värdefulla erfarenheter som vi kan använda i vår fortsatta resa mot den gröna omställningen. Vi har höga miljöambitioner för alla tolv DOT-fabrikerna och det är nu bekräftat att vi kan göra skillnad genom aktivt bidragande. Samtidigt hoppas vi kunna inspirera andra produktionsföretag att delta i liknande initiativ.

Edvard blev helt elektrisk
Varje vecka körs DOT:s lastbilar tusentals kilometer. Transport är en central del av vårt tjänsteutbud och förarna och logistikteamet får alltid högsta betyget i nöjdhetsundersökningar. De ökande kraven i den nordiska transportsektorn i samband med den gröna omställningen är en stor och dyr utmaning. Enkla genvägar saknas, men vi är optimistiska och försöker identifiera konstruktiva lösningar. En framtida elektrifiering av fordonsparken är någonting vi redan nu utforskar.

Vi har precis testat en till 100 % eldriven Volvo FM-lastbil från Skifter Lastbil A/S. Vår fasta chaufför, Edvard Berthelsen, som dagligen kör på Östra Jylland och i Århus-området, var under en vecka "testförare". Det var med viss spänning som det ett ton tunga släpet fyllt med gods kopplades till ellastbilen, men körningen gick ganska smidigt. Edvards feedback har generellt varit positiv.

"Den är en av de i särklass mest bekväma lastbilar jag någonsin kört. Allt går smidigt och man märker inte av växlandet alls. Den dagen jag körde längst kom jag upp i 288 kilometer utan laddning – och detta med full last. Å andra sidan var det många stopp i centrala Århus och det är utan tvekan stadskörning som är den elektriska lastbilens styrka. På de långa landsvägs- och motorvägssträckorna måste man ladda längs vägen. Det tar ca 40 minuter innan man kommer vidare och detta måste naturligtvis beaktas i planeringen”, säger vår testförare Edvard Berthelsen. Stort tack till Skifter Lastbil A/S i Herning för provturen!

Öppen stad i Fasterholt
Fasterholt har färre än 400 invånare, men ändå har tre stora företag huvudkontor och produktionsanläggningar där. I samarbete med källvattenproducenten Aqua d ́Or Mineral Water och Fasterholt Maskinfabrik bjöd DOT i Fasterholt in till Öppen stad lördagen den 13 maj. Ambitionen var att ge ortens innevånare en bättre inblick i vårt dagliga arbete på de tre fabrikerna.

Vädret var fantastiskt vackert när vi välkomnade besökarna till vår fabrik på Grønlundvej. Det bjöds på en rundvisning per timme samt förfriskningar, hoppborgar, tävlingar – och barnen spelade fotboll med FC Midtjyllands maskot Lupus. Under dagens lopp besöktes vi av över 300 personer som hade massor av intressanta frågor kring vårt arbete.

Flera småbutiker och institutioner i Fasterholt valde också att ha extra öppet under dagen, och det lokala stödet var överväldigande. Vi hoppas att i framtiden kunna bjuda på liknande arrangemang för allmänheten på andra DOT-platser.

Du är härmed inbjuden
Våra fabrikers dörrar är alltid öppna. Alla med intresse för varmförzinkning och ytbehandling är välkomna och vi besöks ofta av företag, yrkesskolor och intresseorganisationer. Våra gäster informeras alltid i detalj kring processerna bakom varmförzinkning. Vi ger råd om konstruktionsdesign, korrekt val av stål och hur man optimalt förbereder material inför ytbehandling.

Även specialarrangemang för dig och dina kollegor är möjliga. Under våren har vi bland annat haft besök av Ringsted-företaget Altana, en av Själlands stora balkongtillverkare, som hade med sig 40 anställda till en inspirationsdag på DOT-fabriken i Køge. Altana lånade våra lokaler både på morgonen och eftermiddagen för att hålla möten med sina monteringsteam, och förmiddagen avslutades med en två timmar lång rundvisning med showdopp vid varmförzinkningsgrytan – och därefter väntade ”pølsevognen”. Ett annorlunda arrangemang, där Altana fick en fördjupad insikt i våra arbetsprocesser med syfte att smidiggöra framtida samarbeten.

Om du och dina kollegor vill besöka någon av våra fabriker är du välkommen att kontakta oss här för mer information om möjligheterna. Det är bara att titta in – du är härmed inbjuden!

Första industrioperatören under utbildning

Personalutveckling prioriteras högt på DOT. Vi har ambitionen att bygga på kunnandet och öka kompetensen hos alla våra anställda. Det är en av anledningarna till att vår produktionsmedarbetare Martin Bakman från fabriken i Vildbjerg precis – som första medarbetare i DOT:s regi – har påbörjat sin utbildning till industrioperatör.

Specialinriktade yrkesutbildningar inom varmförzinkning saknas, men utbildningen till industrioperatör omfattar ett antal processmässiga verktyg som vi förväntar oss kan vara användbara i vår produktionsapparat. Vi ser med tillförsikt fram emot Martins återkomst med sina nya erfarenheter och synpunkter.

Alla våra avdelningar är beroende av kompetenta medarbetare, men vi är även beroende av glada och nöjda medarbetare. Vi är medvetna om att utbildning och vidareutbildning kan bidra till att öka arbetsglädjen. Bibehållandet av medarbetare, såväl yrkesutbildade som icke-yrkesutbildade, är en viktig parameter i våra fabrikers fortsatta utveckling och ett viktigt element i höjandet av varje enskild medarbetares nivå. Det är även viktigt för att kunna attrahera nya yrkesskickliga kollegor och fortsätta öka kvaliteten på vårt arbete – till fördel för våra kunder.

Vi stöttar framtidens hantverkare

Ett unikt initiativ med syfte att öka intresset för en utbildning inom hantverksyrken – det är kärnan i arbetet i Interesseforeningen for Håndværkerfaget, som grundades mars år 2022 i Langeskov på Fyn. Initiativet har fått stor uppmärksamhet och avhandlats flera gånger i dansk TV. Föreningen vill skapa intresse och motivera ungdomar – redan i grundskoleåldern – till att gå en hantverksinriktad utbildning och därmed säkra framtida tillgång till arbetskraft inom hantverkssektorn.

Ett antal frivilliga mentorer hjälper och vägleder ungdomarna i användningen av verktyg, och Peter Hermansen har gratis ställt lokaler till föreningens förfogande. Lokalerna inkluderar en verkstad för arbete i trä och metall och penningdonationer har säkerställt en välutrustad maskin- och verktygspark.

DOT har som företag valt att stödja det positiva initiativet. Därför har vi bland annat donerat galvanisering av diverse konstruktioner, bjudit in till företagsbesök och vi kommer löpande att erbjuda sparring kring varmförzinkning och ytbehandling.

En av föreningens största önskemål var att få sin logotyp galvaniserad. Logotypen har designats av ungdomarna själva – och har bland annat visats som en sketch i morgon-TV. Detta fixade vi naturligtvis på fabriken i Ferritslev och överlämnandet av det färdiggalvaniserade resultatet i Langeskov väckte stor glädje.

Fantastiskt mottagande i Jönköping
Det är nu drygt tre månader sedan vi fick ta över familjeföretaget Haga Galvanisering AB i Jönköping och omställningen har gått helt enligt planerna. Vi har fått ett fantastiskt välkomnande av kunderna, blivit väl mottagna i närområdet och alla medarbetare har omedelbart fått oss att känna oss som hemma. TACK!

Naturligtvis uppstår många praktiska utmaningar när två företag ska bli ett – från driftsättning av gemensamma IT-system till planering av logistik och fördelning av gods. Eftersom vi på fabriken i Jönköping nu kan erbjuda alla våra fullservicetjänster – inklusive online-bokning med My DOT – måste även nya arbetsflöden implementeras. Allt detta har genomförts med stor entusiasm. Vi är överlyckliga över vår nya plats i södra Sverige samt våra många nya kollegor och lojala kunder.

Upplysningsvis står DOT nu som avsändare på officiella dokument, erbjudanden och liknande. Detsamma gäller e-post-kommunikation.

Sommaren närmar sig
Plötsligt har ännu ett år kommit och gått – och sommaren är här igen. Semestern närmar sig och vi håller tummarna för massor av soliga dagar, fyllda med avkoppling, semesterresor och grillning. Innan sommaren kan avnjutas till fullo måste dock de sista arbetsuppgifterna slutföras inför semestern. Därför får du här samtliga tolv fabrikers öppettider sommaren 2023.

GLAD SOMMAR!

Zink under press
”Industrimetallerna har under det andra kvartalet utsatts för betydande prispress – och zink är inget undantag. Sedan zinkpriset nådde sin högsta nivå i april 2022 har det nu nästan halverats. De senaste månadernas kursfall återspeglar en utmanad västerländsk efterfrågan. Samtidigt har den kinesiska marknaden svikit på nyckeltalsfronten, där en nedgång i Kinas tillväxtmomentum har skapat oro”, berättar Lars Tragstrup, Vice President för Commodity Sales på Jyske Bank.

Flera analytiker har justerat ner förväntningarna på zinkpriset och förutspår nu ett överskott i den totala marknadsbalansen för såväl innestående år som 2024/25. Dock finns det fortfarande analytiker som totalt sett och av flera olika anledningar förutspår ett underskott för 2023. De sjunkande energipriserna har återigen gynnat europeisk zinkproduktion. Dessutom har ledig kapacitet utnyttjats mer effektivt i Kina och efterfrågan på import från den kinesiska marknaden har varit näst intill obefintlig.
En generellt uppåtgående press på ”treatment charges” (de avgifter smältverken debiterar för omvandling av gruvkoncentrat till zink) har även ökat incitamenten att producera mer. Även om de globala LME- zinklagren har ökat något sedan februari ligger de fortfarande på historiskt låga nivåer och – inte minst – betydligt under femårsgenomsnittet. Detta gör marknaden mer sårbar för plötsliga produktionsstörningar.

”Zinkproduktionen i Europa har gynnats av massiva prisfall på gas, beroende på en relativt mild vinter, större LNG-import än väntat och en förväntad och välkommen nedgång i efterfrågan. Gaslagren ska nu återuppbyggas inför den kommande vintern och det återstår att se hur gaspriset kommer att påverkas, och hur mycket energi som kommer att finnas tillgänglig för den tunga industrin. Även detta kan påverka zinkproduktionen”, avslutar Lars Tragstrup på Jyske Bank.

DOT AB
Thure Carlssons v. 5
S-294 21 Box 43 Sölvesborg
Sweden
Linkedin

Email Marketing by ActiveCampaign