Share
Undgå hvidrust - Juleferieplan 2022
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Har du problemer med at læse nyhedsbrevet? Læs det i din browser
Grøn produceret zink til alle kunder
Som en del af vores fortsatte rejse mod den grønne omstilling er der nu kun grøn produceret Low-carbon zink i gryderne. Det gør sig gældende på alle varmforzinkningsfabrikker i Danmark og Sverige.

Vi forventer en årlig CO2-reduktion på 10.800 ton ved udelukkende at bruge Low-carbon zink produceret på vedvarende vind- og vandenergi hos svenske Boliden. Det er en vigtig del af vores klimastrategi at mindske fabrikkernes samlede aftryk, og brugen af særlig CO2-reduceret zink er et vigtigt og naturligt skridt på vejen.

Tiltaget reducerer ikke kun vores CO2-aftryk, men mindsker også udledningen hos vores kunder. Vi mærker allerede den voksende efterspørgsel på processer med mindst muligt klimaaftryk, der kan reducere CO2-udledningen i alle grene af industrien. Dette bliver et endnu mere betydende konkurrenceparameter de kommende år.

Der vil ikke være ekstra kundeomkostninger forbundet med skiftet til grøn produceret zink, da vi kun har interesse i at indfri vores klimaambitioner med de dertilhørende fordele for vores kunder.

Vi er Nordens førende overfladekoncern, og en energitung en af slagsen. Det er en del af vores klimastrategi at alle fabrikker skal forsynes af vedvarende grøn energi, herunder selvforsyning af vindenergi i videst muligt omfang. Vi er ikke alene om at tage stilling til den proces, men afhængig af velvilje fra såvel myndigheder og lokalsamfund.

I 2021 fik vi kortlagt vores CO2-regnskab og kender derfor vores direkte og indirekte CO2-udledning. Med skiftet til grøn produceret Low-carbon zink er vi kommet nærmere vores klimamål, og ikke mindst de to verdensmål ”Bæredygtig Energi” og ”Ansvarligt forbrug og produktion”.

Vi slukker gryden og sender strømmen videre
Som den første produktionsvirksomhed i Danmark er DOT-fabrikken i Vildbjerg kommet med på Flex Platformen. En innovativ IT-løsning udviklet af energiselskabet Andel Energi og IBM Danmark. Der er tale om et pilotprojekt, hvor vi i øjeblikket er ved at undersøge alle de tekniske muligheder og begrænsninger.

Flex Platformen overvåger belastningen på elnettet og adviserer automatisk de tilknyttede virksomheder om at skrue ned for forbruget, når efterspørgslen på strøm er størst. På den måde kan der spares en stor mængde CO2, da det ikke er nødvendigt at trække på forsyning fra reservekraftværker med fossile brændstoffer.

Varmforzinkningsgryden i Vildbjerg bruger 10.000 kilowatt timer i døgnet, svarende til to husstandes årlige energiforbrug. Slukker vi gryden i perioder med spidsbelastning på elnettet vil det få stor effekt for beboerne i lokalområdet. Vi kommer ikke selv til at spare strøm, da zinken efter driftsstoppet stadig skal genopvarmes til normal temperatur, men vi flytter til gengæld vores forbrug.

Vi vil selvfølgelig holde skarpt opsyn med at zinken bibeholder den samme høje kvalitet, når temperaturen i gryden falder til under 450 grader. Vores undersøgelser og erfaringer viser, at det er muligt at gøre i korte perioder, men det vil vi efterprøve i praksis i samarbejdet med Andel Energi og IBM Danmark. Vi forventer at slukke for varmforzinkningsgryden for første gang i midten af december.

Vi er stolte over at være den første produktionsvirksomhed på Flex Platformen. Teknologien forventes at blive et vigtigt element i den grønne omstilling, og vi ser frem til at fungere som energikilde for nærområdet og bidrage med vores erfaringer.

Tvivlsomt stål i omløb
Der er stål af svingende kvalitet i markedet. Det er en uheldig sideeffekt ved udfordringerne i forsyningskæderne. Det seneste år er der hentet stål til Skandinavien som under normale omstændigheder aldrig ville ende her.

Vi oplever desværre jævnligt, at korrosionsbeskyttelsen ikke kan udføres tilfredsstillende på grund af stål som ikke egner sig til varmforzinkning. Det kan være ganske få elementer i en konstruktion, der ødelægger overfladebehandlingen. For eksempel to mindre stykker fladjern svejset op mod hinanden. Efter varmforzinkningen ser vi at stålet rejser sig og danner knaster, hvilket giver en grim og ujævn overflade.

Hvis der er brugt uegnet stål kræver det ofte tre gange mere zink end normalt. Det giver unødvendige ekstra omkostninger for alle parter. At der også skal bruges tid på efterbearbejdning af konstruktionen, er endnu en omkostningstung konsekvens for kunden.

Selvom stålmanglen nu er aftaget, er der stadig stål af svingende kvalitet i omløb. Vær derfor opmærksom. Det betaler sig at være ekstra påpasselig.

Revideret udgave af ISO:1461

Vi har noteret os, at der er stor opmærksomhed omkring den nye 2022-udgave af DS/EN ISO:1461. Den reviderede standard for belægninger på jern og stål påført ved varmforzinkning trådte i kraft pr. 15. september 2022 med en indkøringsperiode frem til 31. marts 2023. Det betyder at 2009-standarden kan benyttes frem til denne dato.

Der er en række ændringer i den reviderede udgave som har potentiel betydning for vores kunder. Disse ændringer er vi i gang med at vurdere, og de vil herefter blive implementeret på alle varmforzinkningsfabrikker. Der vil komme mere information om ændringerne i det nye år, blandt andet her i nyhedsbrevet. Indtil da er alt som det plejer.

DOT Colors sætter kulør på vejene

Vores karakteristiske sølvgrå trucks er et velkendt syn og nu får de farverigt selskab. Vi har netop fået den første DOT Colors-lastbil leveret. Anledningen er, at alle vores malingsaktiviteter bliver samlet under navnet DOT Colors. Maling og pulverlakering af stål er et konstant voksende forretningsområde. Med etableringen af DOT Colors som selvstændigt brand vil vi sætte ekstra fokus på kundefordelene ved at handle alle former for overfladebehandling ét sted.

DOT Colors har fået sit eget grafiske udtryk, og det vil flere af vores lastbiler bære præg af i fremtiden. Da vores faste vognmand Carsten Dyreborg kørte til Ukraine med nødhjælp var det med en DOT Colors-trailer, og nu er den første lastbil også klar til at sætte kulør på vejene.

5 simple råd til at undgå hvidrust
I vintermånederne øges risikoen for hvidrust og lige nu er det højsæson. Når ny-forzinkede overflader udsættes for regn eller kondens, er de særligt udsatte for et hvidrust-angreb. Det skal understreges, at hvidrust sjældent har betydning for korrosionsbeskyttelsens levetid, men konstruktionens visuelle udtryk kan blive ødelagt. Hvis de varmforzinkede stålemner stables uden mulighed for tørring, stiger risikoen for hvidrust yderligere. Den gode nyhed er, at det med få simple råd er muligt at undgå hvidrust. Eller fjerne den, hvis skaden er sket.

  Vær opmærksom på at ny-forzinkede overflader ikke er eksponeret for regnvand eller kondens.

  Ved udendørs opbevaring bør emnerne stables med hældning, så vandet kan løbe af.

  Husk fri lufttilgang til alle flader, så der ikke opstår spalter mellem emnerne.

  Er overfladen angrebet af hvidrust, kan det fjernes helt eller delvist ved mekanisk eller kemisk behandling.

  En mild citron-/eddikesyreopløsning kan benyttes til afvaskning. Benyt en rustfri børste eller grydesvamp - og skyl derefter grundigt.

Inspirerende ståldag
Den 10. november blev Dansk Ståldag 2022 afholdt i Nordsjællands Konferencecenter. Det er altid en fornøjelse, når Dansk Stålinstitut inviterer branchen til en inspirerende dag med mange spændende indlæg på programmet. Vi var naturligvis med i Allerød, og vil gerne sige tak til alle som lagde vejen forbi vores udstillingsplads.

Vi tager en masse gode input med os hjem fra Dansk Ståldag og sætter stor pris på den store interesse for korrosionsbeskyttelse af stål. Tak for besøget.

Julefreden sænker sig. Her er åbningstiderne.
Så er der igen gået et år, og hvilket et af slagsen. 2022 har budt på massevis af udfordringer, og de fleste af os trænger nok til et par velfortjente fridage mellem jul og nytår.

Før vi kommer dertil skal årets sidste arbejdsopgaver klares og julen planlægges. December er nu engang en hektisk måned. Vi vil gerne gøre den mindre hektisk, og derfor kan du allerede nu læse om vores indleveringsfrister og åbningstider i julen 2022.

Zink holder stand i svært marked
Zinkprisen ramte i begyndelsen af november det laveste niveau siden marts 2021, men har siden da korrigeret sig højere i lighed med de andre industrimetaller. Der er flere årsager til prisfaldene hen over sommeren og efteråret. De fortsatte COVID19-nedlukninger i Kina, global økonomisk usikkerhed og investorernes frygt for en kommende recession er alle væsentlige faktorer. En historisk stærk US dollar, som i september måned ramte det stærkeste niveau over for euroen siden 2002, spiller også ind, beretter Lars Tragstrup, Vice President i Commodity Sales hos Jyske Bank.

Der trækker dog fortsat mørke skyer ind over den globale økonomi, hvilket forventes af have en negativ påvirkning på zinkefterspørgslen. De seneste prisstigninger skal derfor ses i lyset af mere opløftende meldinger fra Kina, som har signaleret at man vil afslutte COVID19-nedlukningerne tidligere end ventet. Samtidig har vi oplevet en svækket US dollar de seneste uger. Investorerne ser også lysere på potentialet for stigende zinkpriser. For eksempel har London Metal Exchange offentliggjort at lange spekulative positioner er steget til det højeste niveau i næsten seks måneder.

Den energitunge europæiske zinkproduktion vejrer igen morgenluft. Flere produktionsfaciliteter har været lukket ned, men efter de seneste ugers prisfald på gas, er der nu seriøse overvejelser om at genåbne produktionskapacitet hos flere producenter. Trods de mere positive signaler forventes den europæiske produktion dog ikke at blive normaliseret foreløbig og energipriserne vil stadig påvirke smeltemarginerne i Europa.

Den globale økonomiske usikkerhed vil formentlig lægge en dæmper på stigningspotentialet for zink de kommende kvartaler, men graden og timingen af et kinesisk ”comeback” kan ændre billedet. Da de synlige globale zinklagre stadig er historisk lave, vil en stigning i efterspørgslen på den anden side af det forventede dyk i den globale økonomi, kunne drive prisen op, når vi kigger et stykke ind i 2023, orienterer Lars Tragstrup fra Jyske Bank afslutningsvis.

DOT A/S
Grønlundvej 81-83
7330 Brande
Denmark
Linkedin

Email Marketing by ActiveCampaign