Share
Forhåndsvisning
Öppettider julen 2021, Mot nordliga kuster
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Har du problem med att läsa nyhetsbrevet? Läs det i din webbläsare
Hur man undviker vitrost
Då var det den tiden på året igen. Och det är inte julen vi talar om, utan vitrost. Under vintermånaderna ökar risken för vitrost markant. Nyförzinkade ytor – som utsätts för regn eller kondens – är särskilt mottagliga för vitrost. Om materialen staplas tätt utan möjlighet att torka ökar risken för attacker ytterligare. Vitrost påverkar sällan korrosionsskyddets livslängd, men visuellt ser det mycket illa ut.

Om man följer några enkla tips går det att helt undvika vitrost – eller att avlägsna den om skadan redan är skedd. Tillsammans med Nordic Galvanizers har vi här sammanställt fem tips.

Se till att nyförzinkade ytor inte utsätts för regnvatten eller kondens.

Vid utomhusförvaring bör föremålen staplas med lutning så att vattnet lätt kan dräneras.

Kom ihåg fri luftåtkomst till alla ytor.

Om ytan är angripen av vitrost kan denna helt eller delvis avlägsnas genom mekanisk eller kemisk behandling.

En mild citron-/ättiksyralösning kan användas för rengöring. Använd en rostfri borste eller kökssvamp – avsluta med att skölja noggrant.

Ny förstärkning av organisationen
Våra satsningar fortsätter och vi kan nu välkomna ännu en ny medarbetare i DOT-familjen. Magnus Andersson är en känd profil i branschen och han besitter stor kompetens inom varmförzinkning och ytbehandling. Som mångårig fabrikschef på FeRex Zink i Smedjebacken har Magnus samlat på sig gedigna erfarenheter, vilket nu kommer att gynna alla DOT-kunder – inklusive våra många nya kunder från förvärvet av FeRex Zink.

Med anställningen av Magnus Andersson bygger vi vidare på relationerna i hela Mellansverige. I samarbete med det kompetenta teamet i Eskilstuna kommer Magnus att spela en viktig roll i den fortsatta utvecklingen av fabriken.

DOT kommer att vara hela Sveriges föredragna fullservicepartner inom ytbehandling och korrosionsskydd av stål. Anställningen av Magnus, en av Sveriges ledande specialister inom varmförzinkning, bekräftar ytterligare våra ambitioner.

Magnus Andersson har redan kommer bra igång i Eskilstuna och vi är glada över att han nu är en del av teamet.

Mot nordliga kuster
Vi täcker hela Sverige – även om destinationen ligger nära polcirkeln. Skellefteå i Västerbotten är det nyaste stoppet på DOT:s rutt. Förutom kuststadens vackra natur finns där även gott om industriföretag i behov av ytbehandling. De 80 milen mellan DOT-fabriken i Eskilstuna och Skellefteå bekymrar inte våra transportörer. De hämtar och tar med sig last för varmförzinkning och ytbehandling från norr till söder. Oavsett avstånd.

Vår ambition är att göra det enkelt för våra kunder. Logistik är en central del av vårt koncept som fullservicepartner och våra skickliga förare är din garanti för säker leverans – även nära polcirkeln. Vi vill vara Sveriges föredragna leverantör av ytbehandling och varmförzinkning.

Om du vill besöka DOT-lastbilen i ditt område är du välkommen att kontakta oss här.

Smedlärlingar inspirerades

I höstas fick DOT besök av tio smedlärlingar som är i slutskedet av sin utbildning. Frågvisheten och intresset för ytbehandling var överväldigande och enligt läraren Karsten Urbrand Nielsen finns det flera goda skäl till detta. Han betonar särskilt vikten av att lärlingar får en inblick i processerna redan i början av sitt yrkesliv.

”Det betyder mycket för dem. Allt en smed hanterar måste efterbehandlas på något sätt. Särskilda krav på konstruktionsdesign och genomströmningshål måste följas. Detta är lärlingarna redan medvetna om. Därför är de särskilt intresserade när vi är på företagsbesök. I skolan förbereder vi dem, men det är på deras framtida arbetsplatser de faktiskt lär sig yrket. De måste fatta beslut varje dag innan de skickar iväg en konstruktion för varmförzinkning. Ett besök hos DOT omfattar både teori och praktik. Dagen blir alltid mycket givande för lärlingarna och vi är tacksamma att DOT tar sig tid”, säger Karsten Urbrand Nielsen.

Naturligtvis har vi tid för framtidens smeder. DOT:s dörrar är alltid öppna – både för yrkesskolor och företag med intresse för ytbehandling. Kontakta oss här om du vill veta mer om möjligheterna att besöka våra fabriker i Sverige och Danmark.

Julen närmar sig! Här är öppettiderna.

Tiden går fort och snart är det jul igen. Det finns alltid mycket att göra i december. Presenter ska inhandlas, granen ska pyntas och maten förberedas. Planering är extra viktigt under julmånaden. Vi ska ju hinna med allt innan julafton. Vi på DOT vill gärna bidra till att göra december mindre stressig. Därför kan du redan nu se våra inlämnings- och öppettiderna för julen 2021. Du ser dem här.

DOT önskar er alla en God jul!

Säljare på ren el

Nu sätter vi ännu högre fart på utrullningen av den miljövänliga bilismen. Våra resande säljare har sedan länge bytt till hybridbilar, och nu är det dags att gå ett steg längre i den gröna omställningen. Jonathan Altergren och Albert Svensson är de första DOT-säljarna som byter till elbilar. Dessa två herrar kör tusentals kilometer varje år, och övergången till el har positiva effekter på alla plan – miljön, ekonomin och Sverige.

För att vara så förberedda som möjligt inför utrullningen av elbilismen har vi nyligen installerat nya laddstationer så att vi nu har sju i Sölvesborg och fem i Eskilstuna, och vi kommer inom en snar framtid att lansera fler miljöåtgärder. Som ISO14001-certifierat företag fokuserar vi konstant på optimeringar som ligger i linje med våra miljöambitioner.

Vilken mässa!

Tack för senast! Det var ett sant nöje att återigen delta i HI-mässan. Det var nästan landskampsstämning alla tre dagarna och det var uppenbart att både utställare och besökare hade sett fram emot att komma. Som alltid fick vi massor av inspiration med oss hem och vi vill rikta ett stort tack till alla dem som besökte vår monter. Det var fantastiskt att se att så många från Sverige hade tagit sig tid att besöka Danmarks största industrimässa.

Vårt galvaniserade och målade bordtennisbord var ett stort dragplåster och gläder idag 48 barn och ungdomar på behandlingsinstitutionen för utsatta barn i Hobro. Få av gästerna kunde förmodligen undvika att se vår fjärrstyrda lastbil, som körde runt med förfriskningar i utställningshallarna. En klar hit. Vinnarna av vår tävling var Karsten Grønning från PipeCon och Søren Thomsen från KSN Industri. De har redan tagit emot priserna – ett resepresentkort respektive en elscooter. Stort grattis!

Zink når nya rekordnivåer
”I oktober tog det två veckor för marknaden att explodera och zinkpriset nådde sin högsta nivå på 14 år. Ökningen var på nästan 30 % när priset sköt i höjden ända upp till 3 944 USD per ton. Marknaden vände dock lika snabbt igen och sedan dess har priset stabiliserats runt 3 200. De flesta industrimetaller har fått en boost av kraftigt stigande energipriser. Prisökningen för kol och naturgas, som är viktiga för zinkproduktion, nådde under hösten de högsta nivåerna någonsin”, berättar Lars Tragstrup, Senior Sales Manager inom Commodity Sales på Jyske Bank.

”Den massiva prisökningen i oktober var en konsekvens av att Nyrstar, en global producent av zink, offentliggjorde en produktionsminskning på upp till 50 % i de tre europeiska smältverken. Beslutet var en direkt konsekvens av de extrema prisökningarna på energi, inklusive de europeiska naturgaspriserna. Nyheten slog ner som en blixt från klar himmel på marknaden, som då annars var på väg att balanseras eller till och med ha ett överskott. Kina påverkades också kraftigt av de stigande energipriserna och landet har återigen ökat sin kolproduktion. Detta har nu resulterat i en kraftig nedgång i kolpriserna, vilket i sin tur har reducerat metallkurserna något.”

”På kort och medellång sikt kommer zinkmarknaden även i fortsättningen att vara känslig för de globala energiprisernas utveckling. De europeiska naturgasreserverna ligger på nivåer långt under de normala, vilket är dålig tajming med tanke på årstiden. Om Europa inte får ett avtal med Ryssland om naturgasleveranser via Nord Stream 2 godkänt finns det en faktisk risk att lagren tar slut. Särskilt om vintern blir kall. Detta skulle kunna leda till direkta produktionsstopp och ransonering av energiförsörjningen, något som flera kinesiska regioner redan har upplevt”, rapporterar Lars Tragstrup.

Sammanfattningsvis betonar han att en ny produktionskapacitet för gruvdrift på 500 ton är på väg inför nästa år. ”I kombination med ökad smältkapacitet efter vintern finns en allmän förväntan om att marknaden går mot överskott. Detta kommer att dämpa de fantasipriser zink har upplevt. Det är en faktisk möjlighet att zinkpriset under första halvåret 2022 kan rasa till under 3 000 USD per ton”, säger Lars Tragstrup, Senior Sales Manager inom Commodity Sales på Jyske Bank.

DOT AB
Thure Carlssons v. 5
S-294 21 Box 43 Sölvesborg
Sweden

Email Marketing by ActiveCampaign