Share
Ska vi sätta färg på ditt nästa projekt?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Har du problem med att läsa nyhetsbrevet? Läs det i din webbläsare
Fullservice till Docks i Malmö
En ny landmärkesbyggnad kommer snart att se dagens ljus vid hamnen i Malmö. På exakt samma plats där Kockumskranen tidigare stod, som fram till 2002 var hamnens främsta landmärke, byggs nu ett nytt landmärke för området. Docks är ett unikt bostadsprojekt som redan har fått stor uppmärksamhet på grund av sin iögonfallande arkitektur, ritad av FOJAB. De två tornen, 26 respektive 18 våningar höga, kommer att rymma 157 lägenheter med utsikt över både vattnet och staden. Docks arkitektoniska struktur kännetecknas av de många glasbalkongerna och de stålklädda fasaderna. I Malmö pratas det redan om att Danmark snart kommer att få en ännu bättre utsikt över Sverige.

Vi har arbetat intensivt med projektet tillsammans med vår kund LW Sverige AB. Närmare 150 ton fasadpaneler ska varmförzinkas till Docks-byggnaden. För att erbjuda en optimal lösning för byggherren JM AB har vi också bistått med råd om val och sammansättning av stålet till fasadelementen för att uppnå ett optimalt korrosionsskydd och en långvarig effekt av den snygga looken. I projektet kommer alla våra fullservicekompetenser till användning, eftersom logistik och förpackning är en viktig del av uppdraget. Samtliga fasadpaneler är försedda med ett individuellt nummer för att säkerställa korrekt montering, vilket vi naturligtvis beaktar i processen.

Vi jobbar för fullt med Docks-projektet och transportbilarna kommer att rulla i skytteltrafik mellan Sölvesborg och Malmö under de kommande månaderna. Vi är stolta över att vara en del av ytterligare ett betydande bostadsprojekt i vilken korrosionsskyddet bidrar till det arkitektoniska uttrycket och garanterar stålets hållbarhet för eftervärlden.

Snygga färger på alla våra fabriker
Nu kan vi tillgodose den stora efterfrågan på färg ännu bättre. DOT Colors har implementerats fullt ut på alla våra svenska fabriker med ännu fler kundfördelar som resultat. Det nya initiativet innebär att vi målar lokalt på alla DOT-anläggningar i Sverige, vilket gör det ännu smidigare att köpa alla slags ytbehandlingar på ett och samma ställe. Samtidigt lyfter vi återigen vår servicenivå och kommer ännu närmare våra kunder.

Vårt ständiga fokus på kunskapsdelning och kvalitetssäkring har gjort implementeringen av DOT Colors till ett naturligt steg, eftersom vi redan har kompetensen internt. Vi ser fram emot att utöka våra relationer med vår breda kundkrets, nya som gamla, som behöver målning av stål och aluminium.

I alla de tre nordiska länderna upplever vi en stadigt ökande efterfrågan på färg, pulverlackering och Duplex. När vi valde att lägga ihop våra måleriverksamheter under namnet DOT Colors var det just för att göra det enkelt och igenkännbart för våra kunder. Du kan kontakta vårt skickliga team här om du vill att vi ska sätta färg på ditt nästa projekt.

Konvertering från gas till el i Fasterholt
Vi fortsätter att uppgradera produktionsanläggningarna på våra fabriker. Efter två lyckade grytbyten på bara tre veckor i Halmstad och Lysekil kom turen till Fasterholt i december, där vi har vår största varmförzinkningsgryta. Uppgraderingen är ytterligare ett viktigt steg i utfasningen av naturgas till förmån för el som primär energikälla. Vi har verkligen sett fram emot bytet av gryta och konverteringen infriar våra förväntningar. Efter att vi tog den nya varmförzinkningsgrytan i drift har koldioxidutsläppen från denna process minskat med nästan 40 %.

Att byta en varmförzinkningsgryta är alltid en stor utmaning. Inte minst när den är 15 meter lång och innehåller mer än 700 ton flytande zink. Medan den nya grytan transporterades till Fasterholt med specialtransport pumpade vi ut all zink ur den gamla grytan, som sedan lyftes ut av fyra lyfttorn. Även om vi har en stor erfarenhet av att byta ut grytor är det alltid en procedur som måste förberedas minutiöst, men i Fasterholt gick allt smidigt. Direkt på nyåret installerades den nya toppmoderna eldrivna grytan och sedan kunde vi åter börja med varmförzinkning vid 450 grader.

Ellen Nielsen säger tack och adjö
Allt gott har ett slut. Efter mer än 45 år går nu försäljningschef Ellen Nielsen i pension för att njuta av sitt otium. Vi kommer att sakna Ellens excellenta behandling av våra kunder, och inte minst hennes alltid positiva personlighet. Det är inte så vanligt att man tillbringar mer än 45 år på samma arbetsplats, men det är fallet med Frau Nielsen som hon kallas i Tyskland.

1978 började Ellen på dåvarande Herning Galvanisering och efter något år blev hon tilldelad den tyska marknaden. Hon var ursprungligen utbildad som engelsk korrespondent, men tack vare ett välutvecklat språköra var tyskan ”kein Problem”. Under hela åttiotalet hade företaget en filial söder om Berlin med tre säljkonsulter och en stor del av omsättningen kom från tyska kunder. Detta kulminerade under åren efter Berlinmurens fall, då Tyskland drabbades av en riktig byggboom. Varje vecka gick det transporter från Fasterholt till Bremen, Kassel, Osnabrück och Hannover, allt under ledning av Frau Nielsen. När den tyska byggkonjunkturen återgick till normal nivå fortsatte många tyska företag att skicka sina varor för varmförzinkning till Danmark. Flera stora bolag väljer fortfarande DOT framför lokala leverantörer, vilket till stor del kan tillskrivas Ellen Nielsens idoga engagemang.

Mycket har hänt under Ellens 45 år i Fasterholt, men trots att hennes arbetsplats har genomgått en häftig utveckling ‒ med ägarbyte, nytt namn och flera förvärv ‒ är hennes fokus och värderingar oförändrade, berättar hon.

”Det har hänt mycket under åren, men oavsett hur stor man blir får man aldrig tappa fokus på kunden. Utan kunder är vi ingenting. Jag har alltid prioriterat ömsesidig respekt mellan parterna. Jag har deltagit i en spännande resa, men nu är det dags att säga tack och adjö. I mars kommer jag att besöka mina kunder för att säga adjö och tacka för den här tiden. Jag kommer naturligtvis att sakna dem, liksom mina underbara kollegor som jag sätter högt,” säger Ellen Nielsen, som nu ser fram emot att bättra på sin spanska och italienska vokabulär och få mer tid att resa runt i världen.

Vi tackar Ellen för hennes fina engagemang och önskar henne ett gott och välförtjänt pensionärsliv.

Vi har inlett en vår som är präglad av många fabriksbesök. Vi välkomnar ofta yrkesskolor, företag och nätverksgrupper, som alla är intresserade av att lära sig mer om ”vår värld” och processerna som ligger till grund för ytbehandling och varmförzinkning. Vi har en tydlig ambition om att lyfta fram våra kompetenser och förmedla historien om DOT som en attraktiv arbetsplats.

På fabriken i Sölvesborg välkomnade vi i januari medlemmarna i Techtank Advanced Engineering Alliance. Affärsnätverket arbetar för att stärka den regionala utvecklingen i Blekinge, och lokala industriföretag mötte upp i stort antal den 23 januari. Det blev en konstruktiv dag med många bra inspel, och självklart blev det såväl rundvandring i fabriken som lunch från en äkta dansk korvkiosk. Det är alltid ett uppskattat inslag i Sverige.

Vi befinner oss på en omfattande gränsöverskridande klimatresa. Vårt senaste initiativ har just lanserats i Norge, där vi för mindre än ett år sedan öppnade vår första varmförzinkningsfabrik. DOT DuoZink i Stokke nära Sandefjord har implementerats väl i familjen och vi har välkomnats av de många norska kunderna. Nu blir vi ännu mer attraktiva som en energimedveten fullservicepartner. I Norge fokuserar man starkt på att stödja näringslivet när det gäller den gröna omställningen, och vi är mer än glada över att kunna tillgodose detta.

I framtiden kommer en del av fabrikens energiförbrukning att täckas av solenergi. DOT DuoZink förses redan med el från förnybara energikällor, och med den nya solcellsanläggningen på fabrikstaket närmar vi oss vårt mål att bli självförsörjande. Naturligtvis använder DOT DuoZink också endast low-carbon zink för varmförzinkning, precis som alla våra andra fabriker. Vi håller tummarna för att vi få massor av solsken i Stokke.

Grillfest med My DOT
Mer än hälften av våra kunder använder My DOT för onlinebokning av varmförzinkning, målning och andra former av korrosionsskydd av stål. Det är något vi uppskattar mycket och vi belönar återigen de många trogna användarna av vårt digitala kunduniversum.

Alla som når upp på 60 bokade upphämtningsdagar i My DOT kommer att få en fin Morsø Forno Gas Piccolo. Det är en behändig gasolgrill i snygg design som levereras tillsammans med läckra grillbestick från WMF (max 1 set per kund så långt lagret räcker). Musiken till din grillfest är redan på plats efter bara 30 upphämtningsdagar i form av den kompakta utomhushögtalaren Beosound Explore från B&O.

Flexibel logistik är en central del av DOT och leveranssäkerheten stärks ytterligare med onlinebokning. Upptäck fördelarna med My DOT.

Registrera dig och ditt företag här.

Zink under press från början
Sedan den 1 januari har zink varit en av de sämst presterande industrimetallerna på marknaden. Det ska emellertid påpekas att trots ett prisfall på nästan 9 % har zink ändå legat inom handelsintervallet under de senaste tre kvartalen. Enligt International Lead and Zinc Study Group slutade den totala zinkmarknaden med ett överskott på cirka 204.000 ton 2023. ”Flera ledande analysinstitut räknar med att balansen blir positiv även 2024, men det beror på den makroekonomiska utvecklingen,” säger Lars Tragstrup, Vice President i Commodity Sales på Jyske Bank.

Det nuvarande utbudsöverskottet kan även avläsas i de globala LME zinklagren, som har haft en uppåtgående trend sedan november. Lagren är för närvarande på sin högsta nivå sedan försommaren 2021, medan situationen ser annorlunda ut för lagren i Kina, som minskade under större delen av 2023. Trots den övergripande ekonomiska nedgången finns det fortfarande efterfrågan på zink och andra industrimetaller, och man kan dra slutsatsen att det är en stor skillnad mellan utvecklingen i Kina och resten av världen.

Utsikterna för den globala efterfrågan är fortfarande mycket osäkra, eftersom den är beroende av en återhämtning inom bygg- och industrisektorerna. Det är en utbredd uppfattning att det kommer att dröja en bra bit in på 2024, och kanske till och med 2025, innan en återhämtning verkligen kommer igång. Efter en period då centralbankernas räntor bara har rört sig uppåt har både den europeiska och den amerikanska centralbanken (ECB och FED) hållit räntorna oförändrade under de senaste månaderna, och det spekuleras i när en ny räntesänkningscykel börjar. På Jyske bank räknar man med att ECB sänker räntan vid junimötet. Om räntorna faller igen kommer det att stödja efterfrågan ‒ och därmed priserna ‒ senare under året.

Det nuvarande stämningsläget kan även ses i den spekulativa positioneringen av de löpande innehaven på London Metal Exchange. Den senaste rapporten visar att spekulativa fonder är ”netto short”, och dessutom har de största totala korta positionerna sedan coronakrisens början 2020. ”Det innebär att marknaden inte har någon större tillit till en nära förestående vändning och därmed högre zinkpriser,” säger Lars Tragstrup från Jyske Bank.

DOT AB
Thure Carlssons v. 5
S-294 21 Box 43 Sölvesborg
Sweden
Linkedin

Email Marketing by ActiveCampaign